Barkarby är Sveriges största och kanske mest intressanta stadsutvecklingsprojekt med två nya tunnelbanestationer och 14 000 bostäder för 30 000 nya invånare. I år är det tio år sedan spaden sattes i marken för det allra första kvarteret på det då nyligen nedlagda flygfältet i Barkarby.
Emelie Grind är samhällsbyggnadsdirektör i Järfälla och har varit med sedan dag ett. Det är inte utan att hon själv häpnas en aning när hon minns tillbaka på de första tio åren.
– Jag minns hur högtidligt det var när vi stod där hösten 2012, mitt på ett tomt flygfält och dåvarande kommunstyrelsens ordförande tog det första spadtaget tillsammans med fastighetsbolaget Wallenstam som var först ut. Jag vet att jag stod där och tänkte: ”Hur ska det här bli en stad?”
Där och då omfattade planerna 5 000 bostäder med spårtrafik genom den nya stadsdelen. Två år senare skalades planerna upp tack vare Stockholmsförhandlingen som fastställer att tunnelbanan ska byggas ut med två stationer till Barkarby och att minst 14 000 bostäder ska byggas.
2011. Vy över Barkarby flygfält, handelsplatsen, Säbysjön och naturreservatet.
2022. Tio år senare står 20 kvarter klara och mer än 7 000 människor bor, lever, arbetar och utvecklas i Barkarby. Vy mot staden, handelsplatsen, Säbysjön och naturreservatet.
De första kvarteren på flygfältet växer fram. Fotografen står på Majorsgatan och fotograferar ner mot Tunnangatan. Till höger ser vi Ica Fastigheters kvarter, Flottiljen köpkvarter där Ica Maxi, Grekiska Grill & Bar, Café Boulevard och mycket annan service finns idag. Till vänster ser vi ByggVestas första kvarter växa fram och bakom det skymtar Wallenstams första kvarter Segelflyget.
Fick gåshud
Bland allt som har hänt på tio år är det såklart svårt att välja ut några få höjdpunkter, men Emelie nämner just det där allra första spadtaget och en händelse 2013 när en förhandlare för Stockholmsförhandlingen var på plats och förstod potentialen i en tunnelbanesträckning till Barkarby. Det finns ytterligare en höjdpunkt som sticker ut lite extra.
– När Stora torget stod klart i december 2015 och människor hade flyttat in i kvarteren runt omkring ordnade vi en julmarknad där. Att se torget fyllas av nyinflyttade människor med förväntningar och drömmar i den här nya staden var väldigt speciellt. Jag fick gåshud när jag stod där och såg vad det vi skapar faktiskt betyder för människor, säger Emelie.
Livet mellan husen
Att bygga en helt ny stad från grunden innebär såklart många utmaningar.
– Att skapa trivsel och en bra atmosfär för de boende mitt i allt som är nytt har varit en utmaning – att utveckla livet mellan husen, det är en väldigt viktig del i en stad. Jag tycker att vi har lyckats bra med det tillsammans med byggaktörerna. Vi har försökt att lyssna på de boende och låtit varje byggaktör ha sin tolkning kring de olika uppdragen. Vi har inte detaljreglerat hur allt ska se ut och det har skapat något unikt med varje kvarter.
En annan utmaning som Emelie nämner är förändringar i omvärlden och världsläget.
– Vi bygger under väldigt många år, vi vet att under den här tiden så kommer omvärlden att förändras, konjunkturen kommer att gå upp och ner och våra förutsättningar ser olika ut från år till år. Det har funnits perioder som har varit mer utmanande både för oss på kommunen och för byggaktörerna. Jag tycker vi har dragit lärdomar som vi kan använda oss av nu när omvärlden igen är lite orolig.
Att ha en förmåga att anpassa utvecklingen efter omvärldsläget är viktigt – och att fortsätta att tro på platsens potential.
– Vi har en förmåga att anpassa oss. Vi har en robust plan, vi bygger i mindre etapper, kvarter för kvarter. Vi kan göra omtag i våra planer och samtidigt ha vårt övergripande mål kvar. I lite tuffare tider handlar det om att fortsätta tro på platsen och inte dras med i oron allt för mycket. Här är också samarbetet mellan kommunen och alla byggaktörer mycket viktigt. Vi har en förståelse för varandras situationer och vi kör med öppna kort gentemot varandra och har gjort det genom hela den här processen, säger Emelie.
Stora torget är idag en härlig mötesplats och lite av ett extra vardagsrum för de boende i Barkarbystaden. På sommaren finns stadsodling, idrottsrink och mysiga platser för häng. På vintern finns en isrink där du kan ta dina första stapplande skär på skridskor, eller åka som en mästare.
En spännande framtid
Stadsutvecklingen i Barkarby har gått snabbt och mycket har hänt på ett decennium – men mycket återstår. Emelie har en klar bild av vad hon hoppas på när hon blickar in i framtiden.
– Vi utvecklar Barkarby till framtidens livsmiljö. Det är här det nya Stockholm växer fram. Vi har ett intensivt arbete framför oss när det gäller att skapa en livskraftig stadsmiljö med möjlighet till rekreation av olika slag. Utbudet av idrott och kultur är viktigt för atmosfären och för att det faktiskt ska vara en riktig stad. Samtidigt måste den fysiska staden bli mogen nog för att få detta på plats. Det ser jag framför mig de kommande tio åren – att vi ska utveckla och skapa det som ger atmosfär till staden.
Bas Barkarby är en viktig pusselbit i stadsutvecklingen, ett helt kvarter för utveckling, talang, lärande och upplevelse. Här samsas näringsliv med moderna och flexibla kontor, utbildning på gymnasienivå, kultur, idrott och hälsa.
En viktig plats i regionen
De kommande tio åren väntar också tre stora händelser som kommer att få stor effekt för Barkarby och hela Stockholmsregionen.
– 2026 ser jag fram emot att tunnelbanan öppnar och att regional- och fjärrtågstationen står klar vid Barkarby station. 2030 öppnar E4 Förbifart Stockholm och då kommer det bara att ta en kvart att resa mellan Kungens Kurva och Barkarby. Det är händelser som starkt kommer att prägla framtiden för Barkarby.
Det kommer att bli många nya tillfällen för gåshuds de kommande tio åren också.
Kolla in milstolparna 2012 – 2022
Ja! Ta mig till tidslinjen med nästan alla milstolpar – en ny stad växer fram