En ny stad växer fram.

Barkarby är ett av de största och mest spännande stadsutvecklingsprojekt som pågår just nu i Sverige.
Redan från det första spadtaget 2012 har målet att bygga en hållbar, energifull och livsbejakande stad varit tydligt. Milstolparna är många. Här hittar du några av dem.

2012
2012-11-01

En ny stad börjar byggas på Barkarby flygfält

En ny stad börjar byggas på Barkarby flygfält

Wallenstam, ByggVesta och Ica Fastigheter tar de första spadtagen för de allra första kvarteren på Barkarby flygfält. Planen vid den här tidpunkten är 5 000 bostäder och spårväg.  

2013
2013-06-17

De första kvarteren börjar ta form

De första kvarteren börjar ta form

Vi står på Majorsvägen och blickar ner mot Tunnangatan. Bakom oss har vi Plantagen. Till vänster ser vi början på ByggVestas kvarter. Bakom det skymtar Wallenstams kvarter. Till höger ser vi det som ska bli Flottiljen köpkvarter med bland annat Ica Maxi, apotek, vårdcentral, restaurang, kafé och Fitness24Seven.   Här..Read More

2013-08-01

Ny för- och grundskola öppnar

Karlslunds för- och grundskola öppnar i paviljonger lagom till höstens skolstart.

2014
2014-02-01

Byggstart för flera nya kvarter

Byggstart för flera nya kvarter

Under året sätter Brabo, Einar Mattsson, Peab och Åke Sundvall spaden i marken för nya kvarter.

2014-03-01

Stockholmsförhandlingen – tunnelbana och bostäder

Tunnelbana Barkarbystaden Plattform

Utbyggnad av tunnelbanan och ökad bostadsbebyggelse i Stockholms län. För Järfälla innebär det att blå linje får två nya stationer, en i Barkarbystaden och en vid Barkarby station. Järfälla åtar sig att bygga 14 000 bostäder i närområdet. De ursprungliga planerna på spårväg läggs ned.

2014-05-07

Herrestaskolan – första spadtaget

Herrestaskolan – första spadtaget

Herrestaskolan är Sveriges första skola som byggs i massivträ och utifrån Miljöcertifiering Guld, vilket gör att den i det närmsta är koldioxidneutral. Det innebär också extra höga krav på bland annat energisparande, luft, akustik och med kontroll på att inga farliga kemiska ämnen finns. Herrestaskolan är ritad av Liljewall arkitekter..Read More

2014-05-14

Invigning av Flottiljens köpkvarter

Invigning av Flottiljens köpkvarter

Ica Maxi i Flottiljen Köpkvarter slår upp portarna och Barkarbystaden har fått sin första livsmedelsbutik. Utanför ringlar kön lång av nyfikna besökare. Här öppnar också Systembolaget, apotek, vård- och mödravårdscentral, Grekiska Grill & Bar och Café Boulevard.

2014-05-15

Sopsugen står klar

Hushållen i Barkarbystaden ansluts till sopsugen. Hushållsavfall, plast och tidningar transporteras i rör under marken till sopsugsterminalen där sopbilen hämtar avfallet. På så vis minskar trafiken i staden.

2014-05-23

Första inflyttning

Första inflyttning

De första Barkarbystadenborna flyttar in i ByggVestas och Wallenstams kvarter och Järfälla kommun bjuder på flyttpizza. På bilden ser vi Wallenstams kvarter. Lägenheterna har balkong mot Gripengatan. Rakt fram ser vi det som så småningom blir Stora torget. I bakgrunden syns också Flottiljen köpkvarter och hörnet av Barkarby gate där..Read More

2014-06-01

Kyrkparken öppnar

Kyrkparken öppnar

Barkarbystadens stadspark, Kyrkparken, är en multifunktionell park som fungerar som skyfallspark, bidrar med värdefulla ekosystemtjänster och erbjuder fina promenadvägar och mötesplatser för boende i Barkarby.

2014-06-15

Barkarbystadens dag arrangeras för första gången

Föreningar, företag, byggbolag och Järfälla kommun visar upp områdets allra bästa sidor, vad som byggs just nu och hur framtida planer ser ut. Massor av aktiviteter som ponnyridning, guidad tur och fotbollstävling på Ålsta torg.

2014-10-01

Barkarby gate öppnar

Köpkvarteret Barkarby Gate öppnar med bland annat Clas Ohlson, Intersport, Burger King och många fler butiker.

2015
2015-01-21

Barkarby college – utbildning, näringsliv och kultur

Järfälla tecknar avtal med Atrium Ljungberg för att utveckla konceptet Barkarby College, som sedan får namnet Bas Barkarby.

2015-05-01

”Säbysjön runt” arrangeras för första gången

”Säbysjön runt” arrangeras för första gången

I samband med Barkarbystadens dag arrangeras kvartsmaratonloppet Säbysjön runt för första gången. Regnet öser ner och paraply och regnkläder kommer väl till pass.

2015-08-26

Sveriges nya jobbagenda presenteras i Barkarbystaden

Kändistätt och många journalister på plats när regeringen med Stefan Löfvén, Magdalena Andersson, Mehmet Kaplan och Mikael Damberg i spetsen presenterar Sveriges nya jobbagenda i Barkarbystaden. Presentationen sker i Einar Mattsons halvfärdiga kvarter vid Stora torget, i det som i dag är Sushiyamas lokaler.

2015-11-01

Järfälla deltar i Sweden Green Building Councils projekt Citylab Act

Projektet arbetar för att utveckla ett certifieringssystem för hållbara stadsdelar.

2015-12-01

Klart för två nya kvarter

Avtal skrivs med Wallenstam som satsar på nytt och med Ikano Bostad som bygger i Barkarbystaden för första gången.

2015-12-05

Invigning av Stora torget med julmarknad

Invigning av Stora torget med julmarknad

Stora torget står klart och fylls för första gången med folk i samband med Barkarbystadens första julmarknad. Torget har ett konstverk i form av drakar som sprutar vattenånga, istället för eld. Och drakägg som barnen kan klättra på och leka med.

2016
2016-01-01

Klart för två nya kvarter

Byggnadsfirman Viktor Hanson bygger kvarter 10 och Veidekke kvarter 12. Tillsammans blir det ytterligare 400 nya bostäder nära Herrestaskolan och den kommande tunnelbanan.

2016-01-11

Herrestaskolan öppnar

Herrestaskolan öppnar

Herrestaskolan öppnar. Tidigt på morgonen går elever, föräldrar och lärare i fackeltåg från den provisoriska skolan till den nya Herrestaskolan. I mars inviger vi Herrestaskolan och bjuder in till öppet som lockar flera hundra besökare.

2016-05-27

Decathlon öppnar i Barkarbystaden

Den franska sportkedjan Decathlon öppnar och flyttar samtidigt sitt svenska huvudkontor hit. Totalt 60 nya arbetsplatser.

2017
2017-05-06

Barkarbyloppet gör premiär

Barkarbyloppet gör premiär

Vi firar Barkarbystadens dag med visningsdag och roliga aktiviteter för hela familjen. Kvartsmaratonloppet Säbysjön runt byter namn till Barkarbyloppet och samtidigt gör vi loppet tillgängligt för alla, även för dig som har funktionshinder. Vuxen, ungdom, barn, elit och motionär kan springa, rulla eller gå kvartsmaraton, 4 km eller 1,7 km.

2017-05-30

Multisportanläggning med skidspår inomhus

Visionsbild över torg och skidanläggning inomhus

Vi skriver avtal med Serneke för sju kvarter i Veddesta. Serneke ska utveckla blandstad med idrott och hälsa i fokus. Det blir bostäder, kontor och en multisportanläggning med skidspår i inomhusmiljö, den första i sitt slag i Stockholmsområdet.

2017-11-21

Barkarby Science startar

På initiativ från Järfälla kommun startar Barkarby Science, en utvecklingsarena för forskning och innovation inom hållbar stadsbyggnad. Delägare från starten är Atrium Ljungberg, E.ON Värme Sverige, Järfällahus, NCC, Scania och Skanska. Samarbete med Södertörns högskola och KTH.

2018
2018-01-01
2018-02-13

Skanska står för infrastrukturen

Järfälla kommun tecknar entreprenadavtal med Skanska för anläggande av infrastruktur som vägar, torgytor, vatten- och avloppsledningar i andra, tredje och fjärde etappen i Barkarbystaden.

2018-03-01
2018-04-16

Nytt naturreservat bildas

Det nya naturreservatet runt Igelbäcken ska bland annat säkra vattenkvaliteten i bäcken och ge möjlighet för rekreation för boende i Barkarbystaden.

2018-06-11

Unikt samarbete för att utveckla världens modernaste kollektivtrafik

Unikt samarbete för att utveckla världens modernaste kollektivtrafik

Järfälla kommun, Stockholms läns landsting och bussoperatören Nobina i ett unikt samarbete med målet att skapa världens mest moderna stadstrafik i takt med att staden växer. I satsningen finns elektriska självkörande bussar, en helt ny BRT-linje och en i övrigt helt elektrifierad busstrafik. Projektet innehåller också digitala satsningar genom en..Read More

2018-06-14

Premiär för sommartorg och sommargågata

Premiär för sommartorg och sommargågata

En ny mötesplats och ett extra vardagsrum för de som bor i Barkarbystaden. Stadsodling ger möjlighet till egen odlingslåda och för allmänna odlingar där boende kan plocka smultron och färska kryddor till matlagningen.

2018-07-03

Järfälla kommun vinner ’Det hållbara framtidspriset’

Järfälla får priset för sitt genomtänkta, innovativa och framtidsinriktade arbete för att främja alla aspekter av hållbarhet i tredje etappen av Barkarbystaden.

2018-08-20

Invigning av Parkvägens förskola

Parkvägens förskola öppnar och Herrestaskolan kan ta emot fler barn i förskoleklass och årskurs 1-5.

2018-08-27

Första spadtaget för utbyggnaden av tunnelbanan

Första spadtaget för utbyggnaden av tunnelbanan

Arbetet med olika samråd och tillstånd är klart och byggskedet kan påbörjas.

2018-09-14
2018-09-18

Fem nya byggaktörer investerar

Barkarby

ByggVesta, Kilenkrysset, Botrygg, K2A och Credentia investerar i Barkarby och bygger nya kvarter. Planerna innehåller kontor, studentlägenheter, en förskola, lokaler för service och handel och hundratals nya bostädsrätter.

2018-09-29

Höstfest med visningsdag

I samband med Flottiljens familjedag hålls också en stor visningsdag.

2018-10-24

Världspremiär för självkörande bussar i linjetrafik

Världspremiär för självkörande bussar i linjetrafik

Självkörande minibussar erbjuder kollektivtrafik och utvecklas i takt med att staden växer. Pilotprojekt som lockar studiebesök från världens alla hörn.

2018-11-09

Järfälla får YIMBY-priset

”För sitt ambitiösa arbete inom stadsutveckling med fokus på att bygga attraktivt och hållbart för såväl företag som privatpersoner och samtidigt skapa ett av Stockholmsregionens mest dynamiska områden i Barkarby.”

2018-12-01

Kvarteret Paraden får byggnadsmärke

Kvarteret Paraden får byggnadsmärke

Järfälla kommuns Byggnadsmärke delats ut till Kvarteret Paraden i Barkarbystaden.

2018-12-15

Premiär för misteln på Stora torget

Premiär för misteln på Stora torget

Julstämningen är på topp när vi för första gången tänder misteln på Stora torget i samband med årets julmarknad.

2019
2019-01-01

En klimatneutral stadsmiljö

Projektet Klimatneutrala Barkarbystaden 2030 får medel för att undersöka hur Barkarbystaden kan utvecklas med sikte på klimatneutralitet

2019-01-22

Två detaljplaner klara med 45 nya kvarter

Detaljplanerna för den tredje och fjärde etappen av Barkarbystaden vinner laga kraft. 45 kvarter med 6 800 bostäder, en grundskola, förskolor, äldreboende, service, kontor, handel, torg, parker, en idrottsplats med bollplan och tunnelbanestation med två uppgångar.

2019-03-04

Historiskt startskott för nya tunnelbanan

Historiskt startskott för nya tunnelbanan

Första sprängningen för utbyggnaden av tunnelbanan i Stockholm. Allra först ut är den nya sträckan till Barkarby.

2019-03-18

Första spadtaget för Veddestabron

Första spadtaget för Veddestabron

Järfälla kommun och Trafikverket påbörjar byggandet av bron som är en viktig pusselbit i den nya stadsmiljön som växer fram och en viktig del i den stora regionala infrastruktursatsning som görs i Barkarby.

2019-05-08

Första spadtaget för Bas Barkarby

Atrium Ljungbergs kvarter ska bli nordvästra Stockholms nya mötesplats för lärande, kultur, idrott och näringsliv.

2019-10-16

Bil- och cykelpool för klimatsmart resande

I Barkarby ska du kunna vo utan att äga en egen bil. Our Green Car etablerar en bil- och cykelpool genom reseappen TRAVIS som utvecklats av Nobina.

2019-11-01

Stort intresse för att bygga i Barkarby

Skanska, ByggVesta, JM och Sveaviken Bostad AB skriver avtal om nya kvarter med ägarlägenheter, kommersiella lokaler, förskola, bostadsrätter och studentlägeheter.

2020
2020-05-04

Tunnelbana till Barkarby – nu börjar arbetet med spår­tunnlar

Tunnelbana Barkarbystaden Plattform

Arbetet med att bygga ut tunnelbanan till Barkarby och Barkarbystaden fortsätter och snart börjar man bygga spårtunnlar – från flera håll samtidigt!

2020-05-16

Sommartorget invigs digitalt

Stranden, salongen, trappan och idrottsrinken för spontana aktiviter är tillbaka. Det här året görs fler sittplatser med större mellanrum och invigningen anpassas efter pandemin.

2020-05-27

Intentionsavtal om nytt polishus i Barkarbystaden

Det nya polishuset planeras innehålla bland annat kontor, reception, passenhet, träningsytor och omklädningsrum.

2020-06-12

Detaljplanerna Veddesta I och Veddesta III vinner laga kraft

Det innebär startskottet för att omvandla Veddesta industriområde till en del av den livfulla och upplevelserika stadsmiljön i Barkarby.

2020-08-14

Premiär för BRT-linjen, ”superbussen”, i Barkarbystaden

Barkarbystaden - BRT-bussen Premiär

Måndagen den 17 augusti har Sveriges första elektriska BRT-linje premiär i Barkarbystaden. Kl 04.59 på morgonen avgår den första turen på linje 175 från Stora torget i Barkarbystaden till Akalla. Den nya superbussen beskrivs som en tunnelbana på hjul, har hög turtäthet, hög komfort och restiden beräknas till 6 minuter.

2020-11-19

Lidl satsar stort i Barkarby

Lidls 201:a butik är inte bara en kvartersbutik utan också en levande testmiljö för att utveckla Lidls butikskoncept. Granne med butiken växer Lidls nya huvudkontor fram.

2020-12-10

Säljstart för Barkarbystadens första ägarlägenheter.

HållBo startar försäljningen i projektet Fyrklövern.

2020-12-11

Järfälla signerar Europas första klimatkontrakt

Det innebär att Järfälla tar ett helhetsgrepp kring klimatneutral samhällsbyggnad och undersöker hur modern mobilitet, digitalisering, elektrifiering, samhällsplanering och ett större medborgarengagemang kan bidra till klimatneutralitet både i Barkarby och i framtida stadsutvecklingsprojekt.

2020-12-16

Klart för nya kvarter nära tunnelbanan

Avtal för nya stadskvarter med Åke Sundvall, Veidekke Eiendom, Sagax, Tricoreal och Resona. Det blir bostäder, förskola, kontor och lokaler för verksamheter. Samtliga kvarter ligger nära de kommande tunnelbanestationerna.  

2021
2021-02-02

Wallenstam investerar på nytt

Visionsbild Sveatorget

Kvarteret precis vid Sveatorget och Barkarbystadens tunnelbanestation kommer att innehålla 270 bostäder, kontor och kommersiella lokaler.

2021-02-05

Premiär för isbana på Stora torget

Premiär för isbana på Stora torget

Isbanan blir en succé bland boende och besökare.

2021-04-02

Påskharen kommer på besök

Nästan 300 påskägg ligger utspridda över staden och sprider glädje bland godissugna Barkarbybor.

2021-04-08

Premiär för logistiklösningen

Järfälla kommun och Wiklunds öppnar upp portarna till logistiklösningen som ska samordna och resursoptimera de 488 000 byggtransporter som beräknas till området fram till 2032.

2021-04-12

Lidl inviger sitt nya huvudkontor

Lidl inviger sitt nya huvudkontor

Det nybyggda huvudkontoret har plats för 600 medarbetare, är över 15 000 kvadratmeter stort och miljöcertifierat med Breeam Excellent. Mitt emot ligger deras nya konceptbutik.

2021-06-01

Klart för nya kvarter

Avtal skrivs för nya stadskvarter i centrala lägen vid Barkarbystadens kommande tunnelbanestation. Nya byggaktörer är Ikano Bostad, Selvaag Bostad, Sveaviken Bostad, Titania, Byggnadsfirman Viktor Hanson.

2021-06-04

Ny lekplatsen i Kyrkparken invigs

Ny lekplatsen i Kyrkparken invigs

Här hittar du en naturinspirerad lekmiljö där även barn med extra behov kan leka bland stock och sten.

2021-09-09

Klart för nya kvarter vid tunnelbanan

Botrygg, JM, Åke Sundvall och Resona investerar och bygger stadskvarter vid den kommande tunnelbanestationen i Barkarbystaden.

2021-09-22

Avtal med Hemsö som utvecklar Barkarby sjukhus.

Avtal med Hemsö som utvecklar Barkarby sjukhus.

I planerna ingår sjukhus med närakut, röntgen- och laboratorietjänster, specialistmottagningar, geriatrisk slutenvård samt öppen- och slutenvårdsrehabilitering. Dessutom vårdcentral, familjeklinik, äldreboende, trygghetsboende och öppen förskola.

2021-10-31

Halloween-firade på Ålsta torg

Spännande skattjakt, ansiktsmålning och stämningsfull korvgrillning.

2021-11-01

Barkarbystadens första studentbostäder

Nu flyttar våra första studenter in i svanenmärkta lägenheter med gemensam takterass och egen balkong, diskmaskin, tvättmaskin samt tillgång till elbilspool.

2021-11-11

Nordr tar det första spadtaget i Veddesta

Nordr tar det första spadtaget i Veddesta

Nordr är först ut i området med sitt projekt Veddestaden: sju kvarter med 1 200 lägenheter.

2021-11-16

Viktiga markanvisningar för bostäder och kontor

Viktiga markanvisningar för bostäder och kontor

Storstaden Bostad och ALM Equity vinner markanvisning för kvarter nära den nya knutpunkten för kollektivtrafik. Det blir kontor, kommersiella lokaler, bostäder och en förskola.

2021-11-26

Mysig tändning av Misteln på Stora torget

Mysig tändning av Misteln på Stora torget

Vi kan träffas igen och tänder misteln till härlig julmusik, fiskdamm och startar igång vinterns fototävling.

2021-12-01

Handlingsplanen för Klimatneutrala Barkarbystaden 2030 antas i Kommunstyrelsen

Planen innehåller 42 föreslagna åtgärder för att snabba på klimatomställningen och bidra till målet om klimatneutralitet i Barkarbystaden.

2021-12-02

Credentia fortsätter att satsa i Barkarbystaden

Credentia fortsätter att satsa i Barkarbystaden

Credentias första etapp sålde snabbt slut. Nu byggstartar dom sin andra etapp, Wolt, med 145 Svanenmärkta bostadsrätter.

2021-12-15

Byggstart för Kvarter 11

Byggstart för Kvarter 11

Resona börjar bygga sitt kvarter för co-living, co-working och ett urbant utbud av restauranger.

2022
2022-01-01

Bas Barkarby slår upp portarna

Bas Barkarby slår upp portarna

Först på plats är Järfälla gymnasium tillsammans med Järfälla Lärcentrum och restaurang- och konferenskoncernen Eatery. Under våren fylls huset med många andra verksamheter som Kulturskolan, KomTek, bibliotek, konsthall, Allians Revision och Redovisning, Almakliniken och KungSängens huvudkontor. Bas Barkarby blir snabbt en populär och trevlig mötesplats.

2022-03-25

Inflyttning i Volt

Vi blir fler och fler som bor i Barkarbystaden! Nya vägar och gator öppnar och vi närmar oss 7 000 invånare.

2022-03-29

Byggstart för Brokvarteret

Magnolia och Slättö bygger ett nytt centralt stadskvarter med 409 lägenheter och tio lokaler i gatuplan för restaurang, kafé och närservice.

2022-04-15

Nu kan du beställa bussen via appen

Nu kan du beställa bussen via appen

Den självkörande bussen går nu on demand och du beställer den via appen Res i Barkarby.

2022-05-15

Byggstart för kvarter Atlas

Byggstart för kvarter Atlas

Åke Sundvall bygger för tredje gången i Barkarbystaden. 300 lägenheter, stadsradhus och ett stort kommersiellt innehåll mitt emot Barkarbystadens kommande tunnelbanestation.

2022-05-24

Fem-års jubileum för sommartorget

Fem-års jubileum för sommartorget

Pergola, stadsodling, idrottsrink och sandstrand mitt i city. Sommartorget är ett populärt tillhåll bland boende och besökare.

2022-06-19

Folkfest vid invigning av Veddestabron

Brolopp, visningsdag, matmarknad och mänder av roliga aktiviteter lockade hundratals Järfällabor till invigningen av Veddestabron.

Translate »