Kategori: B-hjärtat, Nyhet

Har du sett att det händer spännande saker under Veddestabron, nedanför Bas Barkarby? Här arbetar vi med att bygga Å-rummet – ett parkområde med grönska, vatten, stockar, stenar, trädäck, broar, ett utegym och fina promenadstråk som sträcker sig mellan kvarteren genom hela området.

Den nya stadsmiljön växer fram vid Veddestabron och runt den nya knutpunkten för kollektivtrafik. Här pågår arbetet med att bygga Å-rummet som har karaktären av en långsträckt park. Det kommer att bli en härlig plats att promenera, umgås, träna och koppla av på mitt i stadens livliga atmosfär.

Strandängsmattor och torrängsmattor som placeras längs Å-rummet bidrar till att rena vattnet från Bällstaån.

Det här bygger vi i Å-rummet

Nu arbetar vi med att gräva bort lera, hantera stenar och stockar samt placera ut grönskande strandängsmattor och torrängsmattor. Därefter ska vi plantera träd. En intressant detalj är att vi renar den lera som vi gräver bort – hittills omkring 600-700 ton. Det blir billigare och mer klimatsmart än att transportera bort den. Leran ska senare användas som näringsrik matjord i Barkarbystaden och ge liv åt nya växter.

I november släpper vi på vattnet från Bällstaån till Å-rummet. Vi planerar också att bygga två broar som gör det enkelt att ta sig över Å-rummet. Under våren kommer trädäcket med sittplatser och utegymmet på plats. Om du bor i Parkkvarteret eller Brokvarteret kommer du att kunna njuta av en fantastisk utsikt!

Till årsskiftet kommer vi att installera ett ljuskonstverk under Veddestabron. Konstverket kommer att spegla ytan av Å-rummet och är skapat av David Svensson, som även står bakom konstverket på Odenplans tunnelbana i uppgången mot Vanadisplan.

En häftig utsikt från sjätte våningen på Parkkvarterets balkonger.

Främjar biologisk mångfald och byggt för skyfallshantering

Å-rummet kommer att främja biologisk mångfald och det är byggt för att kunna ta hand om vatten vid skyfall och översvämningar, precis som Kyrkparken. Stenarna och stockarna i Å-rummet är ett konstverk i sig. Platserna där de stora stenarna och stockarna ligger är noga utvalda för att det ska bli för bra för djur och natur. De mindre stenarna är av natursten för att fisken i Bällstaån inte ska skrapa i magen – och så är den vacker att titta på. 

Stenar och stockar är placerade längs vattnet för att främja biologisk mångfald.

Läs mer om Parkkvarteret

Läs mer om Brokvarteret

 

Senaste inläggen
Translate »