Kategori: B-hjärtat, Nyhet

Under det senaste decenniet har Notsch blivit en omtyckt del av Barkarbystadens serviceutbud. Snart firar de tio år sedan de öppnade sin frisörsalong i Barkarbystaden!

Notsch ligger på Barkarbyvägen 42a, precis bredvid Stora torget.

En av de första att flytta in

Notsch öppnade sin frisörsalong i januari 2015, precis när de första byggnaderna i området började ta form. Sanna, ägare och frisör, minns tillbaka på den första tiden som utmanande. Framför allt var det svårt att nå de spontana kunderna, eftersom det ännu inte var naturligt för människor att röra sig vid platsen där salongen ligger.

Det fanns inte så mycket här då. Det var den grekiska restaurangen, blomsterbutiken, caféet på hörnet, Ica och bröllopsbutiken. Som tur var hade jag Dominika, ägare av Ciao Bella Barkarbystaden, som öppnade sin skönhetssalong precis bredvid. Vi peppade varandra hela vägen: ”Det kommer gå bra, nu går bussarna här.” Vi hade ändå tillräckligt med kunder för att klara hyran och ge tjejerna lön, så det var aldrig någon panik. Men jag kände att läget var svårt, säger Sanna.

Sanna, ägare och grundare av Notsch i Barkarbystaden.

Sammansvetsat team

Trots de inledande utmaningarna har Notsch kunnat etablera sig och gått starkt. Mycket tack vare en stabil grund av stamkunder men också tack vare ett dedikerat team som ständigt strävar efter att bli bättre. Vid sidan av salongen har Sanna tidigare varit lärare på frisörskolan vid S:t Eriks gymnasium och kunnat ta med sig elever på praktik, vilket har lett till att flera av dem har kunnat börja jobba i salongen.

Vi var fyra från början och idag är vi åtta som jobbar här. Anneli, som är föräldraledig, har varit med ända från början. Jessica har också varit med från början, så i princip har alla stannat kvar. Idag är vi en grupp som fungerar på alla sätt. Dit har vi kanske kommit först nu efter tio år. Det har tagit tid och varit utmanande, men det har också varit fantastiskt roligt, berättar Sanna.

Från vänster: Ella och Sanna på Notsch.

Duktiga på färgningar och extensions

Frisörerna på Notsch klipper lika många killar som tjejer och är omtyckta för sin skicklighet inom hårvård, särskilt inom färgningar och extensions. Samtliga frisörer har gesällbrev och några har även mästarbrev, vilket är en form av yrkesbevis inom frisöryrket.

Jag har jobbat så länge att jag har kunder som varit hos mig i 30 år. Innan jag öppnade här hyrde jag en stol i gamla Barkarby, och de kunderna har också följt med. Jag klipper mina första stammisars barn och även deras barnbarn, det är fantastiskt, berättar Sanna.

En av Sannas gamla elever, Carro, har jobbat på salongen sedan 2021.

Tio år i Barkarbystaden

Under de tio år som gått har Barkarbystaden genomgått en omfattande förändring: Från tomt flygfält till livfull stadsmiljö med över 8 000 människor som nu bor och arbetar här. Sanna har varit med på hela resan och sett utvecklingen på nära håll. Hon beskriver hur det har tagit tid, men att förändringen har blivit särskilt märkbar under det senaste året.

Idag är det något helt annat. Nu börjar det bli puls, men det kanske inte är förrän nu som det verkligen märks. Först var ingenting klart, sen kom pandemin och efter det lågkonjunkturen. Vi har gått igenom de värsta stegen. Nu händer det saker, människor flyttar in, rör sig och åker buss igen. Det är en otrolig skillnad, säger Sanna.

Anpassade öppettider under pandemin

Sanna berättar att dessa tio år inneburit en del utmaningar, men inte nödvändigtvis svåra sådana, utan utmaningar som de själva aktivt valt att skapa. ”Det står inte still här, utan vi är måna om att alltid utveckla oss och utbilda oss vidare.” Under pandemiåren hade salongen faktiskt mer att göra än någonsin. Anledningen var att folk jobbade hemifrån men ändå gick och klippte sig.

Kunderna tyckte att lokalen var så bra. Det var bra ventilation, stort och det kändes tryggt att gå hit. Sen erbjöd vi också tidiga morgontider för att klippa sig, då andra inte var här. Det var jätteuppskattat, berättar Ella.

Framtiden för Notsch

När salongen blickar framåt mot de kommande åren ser de positivt på framtiden. Snart planerar de att släppa ett eget schampoo och balsam, samtidigt som de vill fortsätta utveckla salongen och teamet som arbetar ihop. De ser också fram emot tunnelbanan till Barkarby med trafikstart 2027.

Vi är nöjda och skulle inte vilja flytta på oss. Jag tycker att vi har det bästa läget i staden faktiskt. Busshållplatsen ligger precis utanför och alla kommer ut via parkeringsgaraget. Jag har en stor studentfest imorgon och då är det jättenkelt för mig att gå upp till Clas Ohlson och Systembolaget. Jag behöver inte åka iväg, utan jag har allt här. Det är fantastiskt att jobba så. Jag tror det är därför vi stannar kvar, det är lätt att anställa och det är lätt att parkera, säger Sanna.

Jag ser fram emot en stabilitet, att det inte byggs så mycket mer, utan att vi landar i det här. Att det börjar bli klart och att butikerna börjar bli stabila, säger Ella.

Stora torget är en favorit

På frågan om vad det bästa med Barkarbystaden är, avslöjar Sanna och Ella deras och kollegornas favoritplats.

Vi uppskattar verkligen sommartorget. Om vi har några minuter över är det så mysigt att bara sätta sig där och ha solen i ansiktet. Och på vintern är det den där misteln och isbanan, så det är nog vårt smultronställe.

Hurra! 10 år i Barkarbystaden!

Den 14 maj var det exakt tio år sedan Ica Maxi öppnade sin stormarknad i Flottiljen köpkvarter.

10-års jubileum för Grekiska Grill & Bar i Barkarbystaden

Bo och Johanna var bland de allra första boende som flyttade in på det gamla flygfältet

Ja! Ta mig till tidslinjen med nästan alla milstolpar – en ny stad växer fram 

Senaste inläggen
Translate »