Kategori: B-hjärtat, Nyhet

Redan från början fanns det aktörer som vågade satsa i Barkarby. En av dem är Grekiska Grill & Bar, med ägaren och grundaren Simon Yalcin i spetsen. Den här veckan firar restaurangen hela tio år i Barkarbystaden!

När Grekiska Grill & Bar öppnade sina dörrar den 14 maj 2014 i Flottiljen köpkvarter var området fortfarande under utveckling. Framför entrén till restaurangen låg gruset kvar, och vägen utanför var ännu inte färdigbyggd. På den tiden var Barkarbystaden bara ett öde flygfält, och från restaurangens plats kunde man blicka ut över det öppna landskapet.

Jag jobbade i Södertälje när möjligheten dök upp att öppna en restaurang i det som skulle bli Barkarbystaden. Det var en chans för mig att öppna den första restaurangen under det nya uppdaterade franchise-konceptet Grekiska Grill & Bar. Jag åkte och tittade på området, och det var egentligen bara ett enda stort fält. Trots det slog vi till. Vi förstod att det var ett framtidsprojekt och att det kunde bli något stort, säger Simon Yalcin.

Simon Yalcin, ägare och grundare av Grekiska Grill & Bar

Första tiden var utmanande

Simon berättar att etableringen var lite av en chansning. Visst fanns det redan handel i området, med både outleten och Ikea. Däremot var inte lika naturligt för människor att ta sig till platsen där restaurangen ligger. Första tiden var tuff, men genom hårt arbete och god mat, tillagad med mycket kärlek, blev Grekiska Grill & Bar kvar i Barkarbystaden.

Vi trodde på konceptet och vi visste att det var uppskattat. Det var tufft i början, men efter sommaren 2014 märkte vi en stor förändring i snacket och ryktet. Folk var tillbaka från semestrarna och hade fått nys om att vi fanns här. Det var en skjuts uppåt och efter det var det bara att fortsätta hänga med. Det ångrar vi verkligen inte idag, berättar Simon.

En del av Barkarbystadens utveckling

Under de tio år som gått har både restaurangen och Barkarbystaden genomgått en utveckling. Idag bor och arbetar över 8 000 människor i området. Grekiska har kunnat växa i takt med området, sett hur staden tagit form och hur människor flyttat in och format sina liv här.

Vi har kunnat utvecklas med området, satsat på att bygga en uteservering alldeles utanför och gett ut inflyttningserbjudanden till nyinflyttade. Många har flyttat hit från andra orter och städer. Barkarbystaden har varit en bra inkörsport till Stockholm. Folk har sina liv här idag och vi möter människor som vi har kunnat skapa en relation med, säger Simon.

Utmaningar och framtidshopp

De senaste åren har varit en svår tid för restaurangen och branschen i stort. Pandemieffekter och lågkonjunktur har varit utmanande att hantera. När industrier och verksamheter som legat nere plötsligt fick öppna upp igen efter pandemin, fanns det inte tillräckliga lager för att möta den ökade efterfrågan, vilket ledde till stigande priser. Simon berättar att detta har påverkat restaurangen enormt, men att de kämpat på och nu ser ljust på framtiden.

Vi vill fortsätta växa med området och satsa vidare så mycket det bara går. Fortsätta jobba på våra relationer med de som bor här, men också med resten av näringslivet och kommunen. Jag tror att i en lyckosam kommun eller stad, så krävs det att det är en blandning där alla bidrar, säger Simon

Ett extra vardagsrum för gästerna

Det märks att närområdet och de boende betyder mycket för Simon och hans kollegor. Restaurangen sponsrar det lokala föreningslivet och de ständigt återkommande gästerna har blivit som en stor familj. Man måste vara med och bidra, menar Simon.

Genom åren har vi sett människor flytta in, nyinflyttade unga par som senare fått barn och sett barnen växa upp. Människor kommer in och säger hej och frågar hur läget är. Vissa kommer hit dagligen, var och varannan dag eller ett par gånger i veckan. De äter en bit mat, tar ett glas, pratar lite eller lastar av sina bekymmer. För många har restaurangen blivit som ett extra vardagsrum. Efter tio år har vi verkligen skapat relationer med området och människorna som bor här, det är fint, säger Simon.

På frågan om vad det absolut bästa med Barkarbystaden är, avslöjar Simon sin egen favoritplats.

Jag tycker om Stora torget, framförallt på sommaren när barn leker och många sitter och umgås. Odlingslådorna med kryddor och örter är fina och uppskattas av många. En levande plats är eftertraktad, och det är positivt för oss som ligger precis i närheten.

10-års firande lördagen den 18 maj

Simon avslutar med en uppmaning till alla läsare:

Kom ner och fira med oss! Hela veckan har vi haft på plats i restaurangen. Vi delar ut ballonger till barnen och bjuder på grekiska bakverk. Nu på lördag arrangerar vi en grekisk afton med ett liveband som spelar grekisk musik. Det kommer att bli jättetrevligt, så välkommen!

Mer om lördagens festligheter finns på restaurangens Facebook >>

En ny stad växer fram.

Ja! Ta mig till tidslinjen med nästan alla milstolpar – en ny stad växer fram 

Senaste inläggen
Translate »