Kategori: B-hjärtat, Nyhet

I maj är det tio år sedan de första invånarna flyttade in på det gamla flygfältet i Barkarby. Bo och Johanna var bland de allra första som kunde kalla platsen sitt hem.

Bo och Johanna träffades i Östersund 2012. Båda två var relativt nyskilda med barn på varsitt håll. Det tog inte lång tid innan de bestämde de sig för en nystart i en ny stad. 2013 flyttade paret till Solna och bodde i andrahand i ett år. När bostadsförmedlingen ringde 2014 och erbjöd en lägenhet i Barkarbystaden tackade de ja direkt, utan att ha tittat på varken området eller lägenheten.

Vi tänkte att vi kan väl chansa i livet, vi hade ingenting att förlora. När vi flyttade hit visste vi ingenting om Barkarbystaden. På den tiden fanns det knappt ett hus här, inte ens vårt hus var riktigt färdigt. Det var bara Ica Maxi som fanns och de hade börjat lägga plattor på Stora torget. När vi satt på morgonen och åt frukost brukade vi titta på byggkranarna i huset snett framför vårt. Där och då förstod vi inte hur stort det skulle bli, berättar Bo.

Johanna och Bo.

En ny stad växer fram

2012, två år innan Bo och Johanna flyttade in, omfattade planerna 5 000 bostäder med språktrafik genom Barkarbystaden. 2014 skalades planerna upp genom Stockholmförhandlingen som faställer att tunnelbanan ska byggas ut med två nya stationer till Barkarby och att minst 14 000 bostäder ska byggas. Idag, tio år senare, bor och arbetar över 8 000 människor i området. Bo och Johanna har varit med under hela den här resan. Det borde kanske kännas som en evighet sedan de kunde ta långa promenader via ett tomt flygfältet ända bort till Akalla?

De här tio åren har gått jättefort och ibland undrar vi vart de tog vägen. Vi har hunnit med så mycket saker i livet. Johanna har pluggat under några år och jag har bytt jobb några gånger. Farsan har gått bort. Vi har gift oss och blivit morfar och mormor. Livet har bara rullat på, säger Bo.

Bo pekar upp mot balkongen där de bor.

Trivs att bo utanför Stockholm

Även om de båda jobbar en bit utanför Barkarbystaden, Johanna i Solna och Bo på Kungsholmen, så trivs de bra med att bo två mil utanför Stockholm.

Vi är inga stadsmänniskor så. Vi är inte ute och festar eller går på krogen utan vi vill hellre vara i naturen. Det passar oss bra att bo utanför själva Stockholm. Vi kan åka in till stan och träffa vänner när vi vill och sen åka hem igen. Kommunalt går det jättefort. Vi tar bussen till Akalla och tunnelbanan till stan på tjugo minuter, säger Johanna.

Närhet till naturen

Det bästa med Barkarbystaden, enligt paret, är närheten till naturen. Järvafältets naturreservat med sina cykelvägar och sjöar ligger varmt i deras hjärtan. Så fort de får chansen, brukar de ta cyklarna och ge sig ut på långa dagsturer längs Järvafältet, runt Säbysjön eller Översjön, eller till och med ända bort till Görveln.

Vi tycker om att cykla och att paddla kanot. Där är både Järfälla och Barkarbystaden helt fantastiskt. Det bästa är att kommunen sätter upp grillplatser längs cykelvägarna och runt sjöarna med ved och allting. Tidigare använde vi dem hela tiden, men numera är vi lite lata och tar med oss egen mat och sätter ner rumpan där vi vill, säger Johanna.

Bild från en cykeltur runt Säbysjön.

Tio år i Barkarbystaden

Under de tio år som gått har paret sett en helt ny stad växa fram, med nya kvarter, människor och verksamheter som varit början på ett livfullt stadsliv. Har utvecklingen blivit så som de tänkt sig?

Vi har inte ångrat Järfälla eller Barkarbystaden, då hade vi flyttat för länge sedan. Men samtidigt känner vi att det finns utrymme för förbättringar. Staden har fått lite växtverk. Infrastrukturen, som bredare vägar, fler parkeringsplatser och fler laddningsstolpar för elbilar, har inte alltid hängt med i utvecklingen. Jag skulle också vilja ha några fler grönområden mellan husen, säger Johanna

Vad är då Bo och Johannas bästa tips till nya invånare som precis har flyttat till Barkarbystaden?

Kom ut i naturen! Utforska Järvafältet, cykla runt Säbysjön eller Översjön, plocka svamp och bär och paddla kajak vid Görveln. Det är det bästa vi vet!

10 år i Barkarbystaden!

Den 14 maj var det exakt tio år sedan Ica Maxi öppnade sin stormarknad i Flottiljen köpkvarter.

10-års jubileum för Grekiska Grill & Bar i Barkarbystaden

Ja! Ta mig till tidslinjen med nästan alla milstolpar – en ny stad växer fram 

 

Senaste inläggen
Translate »