Kategori: Nyhet
På måndag den 17 augusti har Sveriges första elektriska BRT-linje premiär i Barkarbystaden! Kl 04.59 på morgonen avgår den första turen på linje 175 från Stora torget i Barkarbystaden till Akalla. Den nya superbussen har hög turtäthet och restiden beräknas till 6 minuter.

BRT står för Bus Rapid Transit och är ett helt nytt trafikslag – en elektrisk ”superbuss” med hög turtäthet, hög komfort och med företräde på vägarna vilket gör att medelhastigheten blir hög och restiden betydligt snabbare än idag – som en slags tunnelbana ovan jord.

– För alla som arbetar, besöker eller bor i Barkarbystaden kommer dessa elektriska bussar att innebära både en renare och mer hållbar miljö, en snabbare och mer bekväm resa och en tystare stad, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

På sikt ska linjen även förlängas till Barkarby station, alltså samma sträcka som tunnelbanan har när den är klar.

Det här är BRT-linjen

  • BRT = Bus Rapid Transit
  • Linje 175: Stora torget Barkarbystaden – Akalla
  • Hög turtäthet: I rusningstrafik går BRT-linjen ungefär var 7:e minut. Övrig tid var 10:e minut.
    • På vardagar går första turen från Stora torget kl 04.59 och sista kl 01.27. Från Akalla går första turen 05.10 och sista kl 01.40.
    • På helger går sista turen från Stora torget kl 02:15 och sista turen från Akalla kl 02.25.
  • Snabbare resa: Beräknad restid är 6-7 minuter. Bussen har egna körfält i mitten av vägen och förtur i cirkulationsplatser och vid trafiksignaler.
  • Noll utsläpp och tyst färd: BRT-linjen är helt eldriven – bra för klimatet, närmiljön och trivseln i Barkarbystaden.

Tidtabell för BRT-linjen, linje 175

Tänk på att just nu i corona-tider är SL-trafiken till för dem som absolut måste resa. Cykla, gå eller välj andra färdsätt i första hand.

Samarbete mellan Järfälla, SL och Nobina – världens modernaste kollektivtrafik

BRT-linjen är ett resultat av ett unikt samarbete mellan Järfälla kommun, SL och bussoperatören Nobina att utveckla världens modernaste kollektivtrafik i takt med att Barkarbystaden växer fram. Samarbetet omfattar också världens första självkörande bussar i reguljär linjetrafik och nya digitala lösningar för mobilitetstjänster som bilpool och hyrcykel.

Senaste inläggen
Translate »