Kategori: Nyhet
I Barkarby pågår unika infrastruktursatsningar; nya tunnelbanestationer, Förbifart Stockholm och en helt ny regionaltågstation. Det gör Barkarby till ett av de mest tillgängliga områdena i Stockholmsregionen och öppnar nya möjligheter för kontorsetableringar, dynamisk stadsmiljö och ett upplevelserikt kultur-, idrotts- och friluftsliv.

I Barkarby kommer bussar, pendeltåg, tunnelbana, regionaltåg, E18 och Förbifart Stockholm att skapa ett nav för kommunikationer som utvidgar och knyter samman Stockholmsregionen med Mälardalen. Här finns också närheten till både Bromma flygplats och Arlanda och därmed resten av världen. Granne med detta oöverträffliga kommunikationsnav växer en helt ny dynamisk och upplevelserik stadsmiljö fram.

– Barkarby kommer inom några år att erbjuda en svårslagen tillgänglighet som gör det lätt att röra sig i regionen mellan hem och arbete och besöka släkt och vänner långt utanför den myllrande stadsmiljön som vi bygger här, säger Emma Feldman, kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Tunnelbana, buss, pendeltåg och regionaltåg

Att det sker stora satsningarna på att utveckla en ny regional stadskärna i just Barkarby är ingen slump enligt Emelie Grind som är samhällsbyggnadsdirektör i Järfälla. Den centrala kärnan har kända kapacitetsproblem och Barkarby är nästa naturliga läge för att skapa kapacitetsstarka kopplingar mellan den södra och norra länshalvan av Stockholmsregionen.

– Vi har en lång rad satsningar som strålar samman i Barkarby och som gör platsen till en naturlig knutpunkt; utbyggnaden av tunnelbanan, regionaltågstopp, ny bussterminal och Förbifart Stockholm, där E4 och E18 möts i vad som kommer att bli landets största möte med vägtrafik. Med Förbifart Stockholm kommer man att kunna resa mellan Barkarby och Kungens Kurva/Skärholmen på 15 minuter med bil. Då händer något med regionens geografi och det är i den kontexten vi utvecklar Barkarby som en framtida regional stadskärna och tyngdpunkt, berättar Emelie Grind.

Livfull stadsmiljö

Mycket handlar om att förstå hur Stockholms nya geografi kommer att bli med de stora infrastruktursatsningar som görs nu. Emelie Grind tror att många har en mental karta där Järfälla ligger långt från Stockholm city, men att den kartan håller på att ritas om.

– Det handlar om att förstå ett läge. Kartan kommer att ritas om och Barkarby kommer att ha ett mycket strategiskt viktigt kommunikationsläge. Vi ser mer och mer att många investerare och utvecklare i regionen börjar få upp ögonen för Barkarby och att man vill göra mycket mer än att bara bygga bostäder – man vill verkligen vara med och utveckla platsen till en dynamisk och livfull stadsmiljö där kontor, handel, kultur- och rekreationsmöjligheter har givna platser.
– Det gäller för oss att få rätt innehåll vid den här superpunkten så att vi kan locka människor från hela regionen att komma hit och vilja spendera sin tid här, avslutar Emelie Grind.

Läs mer om Barkarbys läge och kommunikationer

Tunnelbana Regionaltåg  Pendeltåg  Buss  Bil  Mobil  Cykel  Gå

Senaste inläggen
Translate »