Kategori: B-hjärtat, Nyhet
Onsdagen den 18 januari sprängdes de sista tre metrarna berg bort och nu finns 4,1 kilometer sammanhängande tunnel mellan Akalla och Barkarby. Genomslaget är det första i utbyggnaden av den nya tunnelbanan och en historisk och viktig milstolpe för Barkarby och Stockholm.

Det är Region Stockholm som har uppdraget att bygga den nya tunnelbanan och arbetet med att spränga ut tunneln till Barkarby har pågått sedan 2019. Sedan dess har man sprängt ut tunnlarna för både spår och stationer, såväl som servicetunnlarna som finns i anslutning till anläggningen. Nu går arbetet in i en ny fas med betong- och markarbeten. I slutet av 2026 kan du ta tunnelbanan till och från Barkarby.

Se SVT:s inslag om genomslaget i tunnelbanan >> 

Förberedelserna för den sista sprängningen mellan Akalla och Barkarby. (Bild: Subterra Sverige)

Ett historiskt genomslag i utbyggnaden av Stockholms nya tunnelbana. (Bild: Subterra Sverige)

Två nya stationer – en ny knutpunkt

I och med utbyggnaden förlängs den blå linjen från Akalla med två nya stationer, Barkarbystaden och Barkarby. Station Barkarby kopplas ihop med den nya stationsentrén vid Veddestabron och blir en del av Stockholms nya knutpunkt med tunnelbana, buss, pendeltåg, fjärr- och regionaltåg. År 2026 kommer Barkarby att vara en stor mötespunkt för både människor och kollektiv­trafik när Stockholmsregionen växer.

Plattformen på station Barkarby. (Visionsbild: Region Stockholm/White arkitekter.)

Visionsbild över Sveatorget i Barkarbystaden

Sveatorget och en av entréerna till station Barkarbystaden. (Visionsbild: Tovatt Architects & Planners)

Se fler bilder på de nya stationerna >>

Läs mer om Stockholms nya knutpunkt i Barkarby >>

Sveriges modernaste stadsmiljö

Barkarby ligger i Järfälla och är ett av norra Europas största och mest expansiva stadsutvecklingsområden. Här skapar vi utrymme för 30 000 nya invånare och tusentals nya tjänstejobb i innovativa och funktionella kontor. Tillsammans med erfarna och modiga byggaktörer bygger vi en livfull stadsmiljö där människor, företag och organisationer får möjlighet att leva, växa, inspireras, utvecklas och må bra sida vid sida.

Senaste inläggen
Translate »