Kategori: B-hjärtat, Nyhet

Barkarby växer. I dag skrivs ännu en milstolpe i det stora stadsutvecklingsprojektet på det gamla flygfältet i Barkarby – det allra första kvarteret vid Barkarbystadens kommande tunnelbanestation står klart för första inflyttning. 

I dag flyttar de allra första invånarna in i den första etappen av Resonas klimatsmarta stadskvarter Kvarter 11 vid Barkarbystadens kommande tunnelbanestation. Resonas kvarter är det allra första som står klart i det nya område av staden som nu tar sin form vid Sveatorget. Här blir stadslivet i Barkarbystaden som mest livfullt med kontor, kultur, kaféer, restauranger, uteserveringar, service, handel och bostäder.

Det här är ännu en historisk milstolpe för vårt stora stadsutvecklingsprojekt – i dag öppnar vi upp en helt ny del av Barkarbystaden vid den kommande tunnelbanan. Resonas klimatsmarta kvarter kommer att bidra starkt till ett livskraftigt och sprudlande stadsliv, säger Eva Ullberg, kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Kvarter 11 är ett stort kvarter och innehåller

 • 397 bostäder om 1-2 rum och kök.
 • 14 CoLive-bostäder med 134 bostadsrum med CoLive AB som hyresvärd.
 • Kontor om 3 200 kvm.
 • 10 studiolägenheter för arbete och boende.
 • Lokaler för restaurang, kafé, service och butiker om 1 800 kvm med inflyttning från början av 2024.

I dag flyttar våra första kunder in i sina hyresrätter och vi inviger därmed kvarteret. Det är en stor dag för oss på Resona! Framtidens urbana liv behöver bli både smartare, hållbarare och trivsammare. Här har vi kompromisslöst löpt linan ut och skapat ett kvarter format efter den aktiva, rörliga och sociala vardag som många människor mår bra av, säger Fredrik Bele, vd Resona.

Resona har byggt Kvarter 11 med stort fokus på hållbarhet och att minska klimatavtrycket:

 • Delade ytor och funktioner i CoLive-delen. En effektiv klimatåtgärd som leder till minskad klimatpåverkan per person och bidrar till minskad ensamhet.
 • Stommen består bland annat av trä och klimatförbättrad betong.
 • Kvarteret får solceller och grönt tak.
 • Fastigheterna värms upp med bergvärme. Anläggningen har även använts som värmekälla under del av byggtiden.
 • De boende har möjlighet att följa den egna energianvändningen.
 • Egen bilpool och cykelpool för att minska behovet av egen bil.
 • Lummig och grönskande innergård med utegym, grillplatser och matplatser.
 • Bostäder upplåts till Stockholms Stadsmissions Bobyrån.
 • Certifiering av fastigheterna enligt Miljöbyggnad Silver.

Läs mer om KV11 >>

Det är den prisbelönta arkitektbyrån DinellJohansson som ritat Kvarter 11. I tre av husen ryms bostäderna. I de välvda hörnhusen ligger det moderna boendekonceptet CoLive och kontor. I bottenplan mot gatorna samlas butiker, restauranger och service, och på den grönskande innergården finns en lummig oas med plats för både ro och socialt liv. Kvarteret kommer att vara omgivet av torg, park och publika ytor och ligger ett stenkast från Barkarbystadens kommande tunnelbanestationen. Drönarbild från augusti 2023. Till vänster om Kvarter 11 syns det stora hålet där Barkarbystadens tunnelbana får en av sina uppgångar.

De första boende i Kvarter 11 flyttar in på Safirgatan – en helt ny gata och adress i Barkarbystaden.

Balkonger med utsikt mot den framväxande staden.

Innergården kommer att bli lummig och grönskande med utegym, grillplatser och matplatser.

Kvarter 11 ligger precis vid Barkarbystadens kommande tunnelbanestation. Här blir stadslivet som mest livfullt med kontor, kultur, kaféer, restauranger, uteserveringar, service, handel och bostäder.

Senaste inläggen
Translate »