Kategori: Nyhet
Sedan 2018 har du kunnat åka med världens första självkörande buss i reguljär linjetrafik här i Barkarby. Efter drygt 15 000 genomförda resor är det dags att ta nästa steg i utvecklingen. Nu beställer du bussen när och dit du vill resa, istället för att anpassa dig till tidtabeller och hållplatser.

Bussarna är eldrivna och tysta och kan köra längre in i bostadsområden än vad en vanlig buss kan, utan att störa. Visionen är att du på sikt ska kunna beställa en buss som hämtar dig utanför dörren och kör dig till pendeltåget, affären eller vännerna några kvarter bort. Nu tar vi ett stort steg närmare den visionen.

Istället för att gå och ställa dig vid en hållplats och kliva på bussen enligt en tidtabell så beställer du bussen via appen Res i Barkarby. I beställningen väljer du vilka adresser du vill resa mellan och appen kommer då att visa vilka på- och avstigningsplatser som ligger närmast adresserna. Från start finns det cirka 30 på- och avstigningsplatser i Barkarbystaden och den närmsta ligger som mest ett par minuter ifrån adressen du angett. Påstignings- och avstigningsplatserna förekommer bara i appen och kommer successivt att bli fler och täcka ett större område.

Ett steg mot framtidens kollektivtrafik

Den självkörande bussen är ett led i satsningen att erbjuda dig som bor, lever eller jobbar i Barkarbystaden världens modernaste kollektivtrafik. Att utveckla stadsmiljö, kollektivtrafik, ny teknik och mobilitetstjänster samtidigt som staden byggs ut är unikt för Barkarby. Arbetet drivs av SL, Nobina och Järfälla kommun ihop med Vinnova, FFI, Observit, KTH och Telia.

Bussen kör i en avgränsad zon i Barkarbystaden och idag finns en operatör ombord på bussen. Operatören finns där för att svara på dina frågor och för att kunna hjälpa bussen om den stöter på problem eller hinder på vägen. Nästa stora steg i utvecklingen handlar om att undersöka hur och när bussen kan bli helt förarlös. Det görs i flera mindre steg där bussen bland annat kopplas upp mot ett kontrollcenter och utrustas med ytterligare kameror för att bättre kunna läsa av sin omgivning. Därefter kan det bli aktuellt att testköra bussen förarlöst på utvalda delsträckor.

Ladda ner appen och beställ bussen

Du beställer bussen via appen Res i Barkarby. Bussen går att beställa på vardagar klockan 9-19 och på helger klockan 11-18. Beroende på om fler beställer bussen reser du själv eller ihop med andra. Du reser med samma biljett som i den vanliga SL-trafiken.

Ladda ner appen via Google Play eller App Store.

Mer information om hur du reser hittar du hos SL.

Senaste inläggen
Translate »