Kategori: Nyhet, B-hjärtat
Lördagen den 23 april slår biblioteket upp dörrarna i nya, stora lokaler i Bas Barkarby. I Bas Barkarbys multifunktionella kvarter blir biblioteket är en viktig pusselbit i den nya mötesplatsen för kultur, talang och utveckling.

Biblioteket tar plats i stora, luftiga lokaler som sträcker sig över två våningar. På första våningen finns bland annat barnavdelningen med sagorum och på den övre våningen finns en tyst avdelning, skönlitteratur för vuxna, böcker för unga samt studierum. I biblioteket finns tillgång till fritt internet, datorer, surfplattor och utskriftsmöjligheter. Det kommer dessutom anordnas olika aktiviteter som bokcirklar, sagostunder, högläsning och prova-på-tillfällen i digitala verktyg för kommunikation och skapande. Allt för att skapa en levande plats där kultur och utveckling står i fokus.

Just nu pågår förberedelserna med att ställa upp böcker och bokhyllor samt möbler i dom olika avdelningarna, men även efter öppningen kommer lokalerna att fortsätta fyllas på med sköna sittplatser.

Ett bibliotek som utvecklas ihop med besökarna

Utformningen av bibliotekets utbud och miljö har gjorts i nära samarbete med bibliotekets besökare. Eftersom biblioteket kommer att ha en särskild seniorprofil har intervjuer och träffar genomförs med seniorer och seniorföreningar i Barkarby. En annan viktig målgrupp är barn och unga där biblioteket träffat elever från årskurs 2, 3 samt 4 för att höra vad deras förväntningar och önskningar är. Under hösten hölls dessutom en workshop med några av de järfällabor som kommit med synpunkter och ställt upp som bollplank inför öppningen.

Några av önskemålen som kommit in är:

  • Det ska vara lätt att ta sig till biblioteket
  • Stort utbud av tidningar och tidskrifter
  • Plats för möten och utställningar
  • Tillgänglig personal
  • Att det finns en lokal anknytning genom att lokalhistoria lyfts fram
  • Sköna sittmöbler och flera bord är viktigt
  • Biblioteket ska kännas som ett vardagsrum

Mer information om biblioteket

Oslagbart läge

Bas Barkarby ligger precis vid E18, mitt emot det framtida navet för kollektivtrafik där tunnelbana, pendeltåg, buss, regionaltåg och fjärrtåg om några år möts i direkt anslutning till varandra. Redan idag tar du dig hit enkelt med pendeltåg eller buss och utöver bibliotek finns idrottshall, blackbox, konsthall, danssal, gym, kafé och restaurang, kontorslokaler, konferensmöjligheter och gymnasieskola i samma hus.

Visionsbilder: White Arkitekter.

Senaste inläggen
Translate »