Kategori: Nyhet
Så här ser den ut -BRT- den nya elektriska ”superbussen” som kommer att trafikera sträckan Barkarbystaden - Akalla från och med den 17 augusti. Resenärerna kan räkna med halverad restid, hög turtäthet, ökad komfort och en hållbar resa.

BRT står för Buss Rapid Transit och är ett helt nytt trafikslag – en elektrisk ”superbuss” med hög turtäthet, hög komfort och med företräde på vägarna vilket gör att medelhastigheten blir hög och restiden betydligt snabbare än idag – som en slags tunnelbana ovan jord. Att BRT är eldriven innebär noll utsläpp och en tyst färd.

– För alla som arbetar, besöker eller bor i Barkarbystaden kommer dessa elektriska bussar att innebära både en renare och mer hållbar miljö, en snabbare och mer bekväm resa och en tystare stad, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Från den 17 augusti trafikerar BRT Barkarbystaden – Akalla

Med start den 17 augusti kommer BRT-linjen att gå mellan Barkarbystaden och Akalla. Restiden beräknas till 7 minuter. På sikt ska linjen även förlängas till Barkarby station, alltså samma sträcka som tunnelbanan har när den är klar.

– Nu introducerar vi ett helt nytt och historiskt trafikslag, Sveriges första BRT-snabbussar. En slags tunnelbana ovan jord, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

I bussarnas inredning ingår bland annat uttag för usb-laddning, wifi, loungesoffor och infotainmentskyltar,

– BRT-bussen är en driftsäker maskin som kan jämföras med tunnelbanan. Med dess moderna utformning, kapacitet och restid kommer man att få känslan av att man kliver rakt in i en alldeles ny tunnelbanevagn, fast med gummihjul, säger Bram Lauwers, operativ chef för Nobina.

Världens mest moderna kollektivtrafik – ett samarbetet mellan Järfälla, SL och Nobina

I Barkarbystaden utvecklar SL, Järfälla kommun och bussoperatören Nobina tillsammans världens mest moderna kollektivtrafik allt eftersom staden växer fram. Samarbetet omfattar bland annat världens första självkörande bussar i reguljär linjetrafik, nya digitala lösningar och Sveriges första elektrifierade BRT-linje.

Senaste inläggen
Translate »