Kategori: B-hjärtat, Nyhet

Med pompa och ståt, sång och guidade visningar, invigde vi på tisdagen Ålstaskolans nya skolbyggnad i Barkarbystaden. Samtidigt bjöd skolan in till ett öppet hus där allmänheten fick chansen att upptäcka Barkarbys nyaste skola.

Den nya, toppmoderna skolbyggnaden är färdig och verksamheten är igång. FN-dagen till ära bjöd skolan in till ett öppet hus där allmänheten fick möjligheten att upptäcka Barkarbys nyaste skola. På plats samlades ett stort antal föräldrar och besökare som förväntansfullt väntade på att få utforska skolans nya och fräscha lokaler, gå guidade turer i matsal och klassrum och höra presentation om konsten som finns närvarande överallt i inomhusmiljön. Dessutom blev det invigningstal och bandklippning tillsammans med vacker sång från skolans elever – en minnesvärd dag som många av barnen kommer att bära med sig för en lång tid framöver.

Eva Ullberg, kommunstyrelsens ordförande och rektor Kicki Bothén, klipper bandet och inviger officiellt nya Ålsta- för och grundskola.

Tack alla som kom till vårt öppna hus och firade att nu äntligen är vår nya skola invigd och vi kan se fram att utveckla verksamheten här tillsammans med personalen, barn, elever och deras vårdnadshavare, säger Kicki Bothén, rektor på Ålsta för- och grundskola.

Vår målsättning har varit att bygga en skola som sätter elevernas lärande i fokus. Ålstaskolan är byggd med lokaler och inredning för att skapa en inkluderande lärandemiljö som präglas av studiero för de barn och elever som går här idag – och för de som flyttar in i den växande staden under lång tid framöver, säger Eva Ullberg, kommunstyrelsens ordförande.

Drönarbild över Ålstaskolan från september 2023. I bakgrunden ser du naturreservatet och Säbysjön.

Om nya Ålstaskolan

Ålstaskolan med förskola har idag plats för 215 förskolebarn och elever från årskurs ett till årskurs tre. När utbyggnaden är helt genomförd kommer skolan att kunna rymma över 200 förskolebarn och 420 elever och erbjuda verksamhet upp till årskurs 6.

Granne med naturreservatet

Byggnaden har ett fantastiskt läge nära naturreservatet, där flera av klassrummen erbjuder en vacker vy över både skog och fält. Om man har tur kan man till och med skymta Highland Cattle-korna som betar uppe bland träden. Skolan är utrustad med ett eget tillagningskök och matsal, slöjd-, musik- och bildsalar, bibliotek, idrottssal samt en skolgård med flygtema. Huvudbyggnaden tillsammans med större delen av skolgården är i stort sett färdigställda, men gården för både förskolan och skolan kommer etappvis att bli helt klara under 2024. 

Höga krav på lokalernas utformning

Genom möjligheten att bygga skolan från grunden har vi baserat lokalernas utformning utifrån aktuell forskning och beprövad erfarenhet. Ålstaskolan kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Det innebär att det ställs höga krav på bland annat ljudmiljö och ventilation i både klassrum och lokaler. Lokalerna och inredningen bygger på principer att stimulera till inlärning och studiero för alla barn och elever. I byggprocessen har man tagit hänsyn till akustik och fönsterplacering, med hela väggar i korridorer för att minska störande intryck tillsammans med en lugn färgsättning på väggar och textilier. Inspirationen har hämtats från den omgivande naturen i både färg och form.

Till Ålstaskolans hemsida >>

Till Ålsta förskolas hemsida >>

Senaste inläggen
Translate »