Kategori: B-hjärtat, Nyhet

En ny stadsdel växer fram på det före detta flygfältet i Barkarby och i gamla Veddesta centrum. Här skapar vi en livskraftig plats där människor, företag och organisationer kan växa och må bra. Med hjälp av nya drönarbilder kan vi nu visa utvecklingen från ovan, samtidigt som livet nere i kvarteren pågår för fullt.

Med hjälp av nya drönarbilder kan vi nu bjuda på en överblick av stadens utveckling, med både Bas Barkarby och Veddestabron på plats. Vi ser hur kvarteren, gatorna och torgen växer fram och hur den nya stadsmiljön i Barkarby blir en plats för livet, där tusentals människor och nyöppnade verksamheter fyller staden med liv.

Vy över Veddestabron mot Barkarbystaden. I juni 2022 öppnade Veddestabron för trafik. Här bygger Trafikverket och Region Stockholm för fullt. Till vänster syns en lyftkran som arbetar med ett av rulltrappsschakten för tunnelbanestationen Barkarby, medan Trafikverket bygger den nya stationsentrén till höger om bron för pendel-, regional- och fjärrtåg. Om du fortsätter över bron och E18 kan du se Bas Barkarby till vänster, en plats för näringsliv, utbildning, kultur och idrott, samt Parkkvarteret som växer fram till höger.

Läs mer om invigningen av Veddestabron

Drönarbild över Barkarbystaden. Närmast i bilden ser du Lidls butik och nya huvudkontor. Till vänster ser du Flottiljens köpkvarter och övergången till Barkarby Handelsplats och till höger hur stadens kvarter breder ut sig på det gamla flygfältet. Flera av husen är utrustade med gröna tak eller solceller, på gårdarna finns cykelparkeringar, förskolor, lek- och umgängesytor. Längst upp till höger i bilden kan du se hur staden växer mot det blivande Sveatorget och tunnelbanestationen Barkarbystaden.

Vy över Barkarbystaden mot Veddesta. Till vänster i bild skymtar vi det som ska bli Sveatorget och tunnelbanestationen Barkarbystaden. Kvarteren Atlas, Origo, Watt, Ampere och Horisont Barkarby växer fram under lyftkranarna och kommer att öppna upp en helt ny del av staden under 2023 och 2024. I horisonten syns Bas Barkarby, Parkkvarteret, Veddestabron som sträcker sig över E18. Här byggs Stockholms nya knutpunkt för kollektivtrafik med entré direkt från bron.

Kvartersstrukturen syns tydligt i Barkarbystaden, särskilt från ovan. Här varvas den privata innergården med torgytor, vackra alléer och stadens karaktäristiska, livfulla bottenvåningar. Bara ett stenkast bort kan du njuta av Järvafältets naturreservat och Säbysjöns strövområden. Herrestaskolan, längst fram i bilden, var den första skolan i Sverige att byggas i trä och certifieras enligt Miljöbyggnad Guld.

En plats för livet – och arbetslivet

Barkarby är ett av norra Europas största och mest expansiva stadsutvecklingsområden. Här bygger vi 14 000 bostäder för 30 000 nya Järfällabor. Dessutom utvecklar vi tusentals nya kontorslägen och lokaler för handel, service, utbildning, idrott, hälsa och kultur. År 2026 kommer Barkarby vara en viktig knutpunkt i regionen som länkar samman Stockholm med Mälardalen på ett helt nytt sätt. Då kan du enkelt ta tunnelbanan, bussen, pendeltåget, regionaltåget eller fjärrtåget till och från Barkarby för att åka till jobbet eller hälsa på vänner och familj.

Visste du att…?

 

Senaste inläggen
Translate »