Kategori: Nyhet

Lördagen den 30 september är det sista chansen att åka med den självkörande bussen i Barkarbystaden. Då går den i linjetrafik för sista gången. Därefter går projektet in i en ny fas där två bussar kan komma att rulla på ett mindre område utan operatör och övervakas från en kontrollcentral.

Nästa steg i pilotprojektet handlar om att testa helt självkörande bussar, utan operatör. Det är två bussar som kan komma att trafikera ett mindre område i Barkarbystaden och övervakas från en kontrollcentral, ungefär som ett flygledartorn. Boende och besökare kan alltså även framöver komma att se de självkörande bussarna i staden.

Vi ser fram emot den fortsatta utvecklingen här i Barkarbystaden. Att hitta nya lösningar för att människan ska kunna resa hållbart är en viktig fråga inom hållbar stadsutveckling världen över och en av vår tids stora utmaningar, säger Emelie Grind, samhällsbyggnadsdirektör i Järfälla kommun.

Uppmärksammat projekt

Den 25 oktober 2018 hade de självkörande bussarna premiär i Barkarbystaden. Det var världens första självkörande bussar i linjetrafik och blev också en världsnyhet som genom åren har lockat över 200 studiebesök till Barkarbystaden från länder som Australien, Japan och Indien. Samtidigt har boende i Barkarbystaden fått tillgång till hållbart resande i takt med att staden vuxit fram. Det världsberömda pilotprojektet har varit ett samarbete mellan huvudparterna Nobina, SL och Järfälla kommun.

Barkarbystaden har varit en perfekt plats och testbädd för det här pilotprojektet där vi i full skala har kunnat testa självkörande fordon och de allra senaste tekniska innovationerna inom AI, säger Emelie Grind.

De självkörande bussarna har sedan starten fått längre linjesträckning och högre turtäthet. 2021 utökades linjen till Ikea och under 2022 började bussarna att köra ”på beställning”. Resenärerna kunde då beställa resor via en app och bli hämtade direkt i närheten av hemmet.

Har placerat Barkarby på kartan

Åsikterna om de självkörande bussarna har varit många genom åren, som ofta när något nytt testas. Vissa har tyckt att de går långsamt och är i vägen, medan andra har uppskattat att åka med dem när man har handlat och har tunga kassar. Många tycker att det har varit spännande att få vara en del av den här unika utvecklingen i området där man bor.

Så klart har åsikterna om de självkörande bussarna varit många. Helt klart är att de har satt Barkarby på kartan som en plats för hållbar stadsutveckling och hållbart resande. Vi har haft över 200 studiebesök från hela världen och ministrar, experter, studenter, nationell och internationell media har alla varit nyfikna, men framförallt har vi fört utvecklingen och forskningen kring självkörande fordon och hållbart resande framåt, säger Emelie Grind.

BRT-linje och modern mobilitet

Det unika pilotprojektet mellan Järfälla kommun, SL och bussoperatören Nobina omfattar förutom de självkörande bussarna också en elektrifierad BRT-linje, det vill säga bussar med hög turtäthet och komfort, som går till och från tunnelbanan i Akalla samt moderna mobilitetslösningar som en elektrifierad bilpool som är tillgänglig för alla.

 

Senaste inläggen
Translate »