Kategori: Nyhet, Event
I Barkarby och Järfälla finns det bästa av två världar: en myllrande stadsmiljö och naturen precis runt knuten med möjlighet till ett härligt friluftsliv. I Naturvårdsverkets undersökning om bästa friluftskommun hamnar Järfälla på andra plats bland Stockholms 26 kommuner.

Barkarbystaden ligger granne med Västra Järvafältets naturreservat med åkrar, ängar, sjöar och skog. Här finns det gott om härliga promenad- jogging- och cykelvägar. Skogen är full av bär och svamp och vill du göra en utflykt över dagen med familjen eller kompisgänget finns det gott om iordningställda eldstäder där du kan grilla och mysa. På vinterhalvåret finns fina längdskidspår som dras och underhålls av Järfälla skidklubb.

Bad, fiske och fågelskådning

I området runt Barkarbystaden finns också två sjöar: Säbysjön och Översjön. Till Säbysjön kommer fågelskådare från när och fjärran. Det är en av Stockholmstraktens mest välkända fågelsjöar, med cirka 170 observerade fågelarter. På Säbysjöns västra sida finns en utsiktss­kulle över Säby strandäng och på sjöns östra sida finns ett nytt fågeltorn. På vintern lägger sig isen snabbt här och du kan åka både skridskor och skidor. Gillar du bad och fiske ska du göra en utflykt till Översjön. Här badar du från klippkanter och naturliga badstränder. Det är en populär fiskesjö både sommar- och vintertid. När isen har lagt sig kan du också njuta av skidåkning här. Mitt i sjön ligger ön Getholmen som är fågelskyddsområde.

Järfälla – en friluftskommun i topp

I Barkarby har du nära till naturupplevelser i hela Järfälla. Järfälla kommun skyddar stora områden som naturreservat för att värna natur- och kulturmiljö och friluftslivsvärden. Kommunen arbetar aktivt med skötsel av natur- och kulturlandskapet och utvecklar olika anläggningar för friluftsliv.

Naturguidningar, grillplatser, vandringsleder

Under 2021 har kommunen lanserat avgiftsfria naturguidningar för att ytterligare locka till att upptäcka den närmaste naturen, eller se nya saker på det invanda promenadstråket. Framöver kommer utbudet av grillplatser att förbättras och vandringsleder att ses över inför ökande besökstryck med den stora inflyttningen. Samarbeten sker också med föreningsliv och andra aktörer för att tillsammans sprida kännedom om de fantastiska natur-, kultur- och friluftsvärden som finns i Järfälla.

– Med en snabbt ökande befolkning blir det ännu viktigare att friluftslivet fungerar, och det visar denna fina placering att det gör, säger Järfällas kommunekolog Peder Curman.

Om priset Sveriges friluftskommun

Priset Sveriges Friluftskommun delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening. Syftet är att uppmärksamma och uppmuntra kommunernas arbete med att ge fler människor tillgång till friluftsliv. Sveriges friluftskommun 2021 utgår från en undersökning av arbetet för friluftsliv. Kommunerna svarar på frågor om planering, information, samarbete och aktiviteter. I undersökningen fick Järfälla 26,5 poäng av 32 möjliga.

Läs mer om utmärkelsen på Naturvårdsverkets webbplats

Se de högst rankade kommunerna på Naturvårdsverkets webbplats

Senaste inläggen
Translate »