Kategori: Nyhet, B-hjärtat
Järfälla får toppbetyg som friluftskommun och är nr 1 i Stockholms län. Hurra!
I Barkarby finns det bästa av två världar: en myllrande stadsmiljö med handel, restauranger, kaféer och folkliv och Järvafältets naturreservat precis runt knuten med åkrar, ängar, sjöar och skog för ett härligt friluftsliv. I Naturvårdsverkets undersökning om bästa friluftskommun hamnar Järfälla på första plats bland Stockholms kommuner och på plats 26 i Sverige, bland annat tack vare satsningar för att locka ut fler i naturen, till exempel med:
  • utegym
  • utflyktslekparker
  • grillplatser
  • cykel- och vandringsleder
  • skogsvård
  • cykelutmaningstävling

Utegym vid Ålsta hage i Barkarbystaden.

Kyrkparken, Barkarbystadens stadspark.

Dessa sötnosar, Highland Cattle, är en vanlig syn under joggingrundan i närheten av Barkarbystaden.

Barkarbystaden ligger granne med Järvafältets naturreservat.

På vinterhalvåret finns fina längdskidspår på Järvafältet vid Tånglöt och Granskog som dras och underhålls av Järfälla skidklubb.

Isen har lagt sig på Översjön och du kan njuta av både skridskoåkning och skidåkning. Översjön är också en populär fiskesjö både vinter- och sommartid. På sommaren kan du bada från klippkanter och naturliga badstränder.

Höstdag på Järvafältet. Här finns det gott om härliga promenad- jogging- och cykelvägar. Skogen är full av bär och svamp och vill du göra en utflykt över dagen med familjen eller kompisgänget finns det gott om iordningställda eldstäder där du kan grilla och mysa.

Till Säbysjön kommer fågelskådare från när och fjärran. Det är en av Stockholmstraktens mest välkända fågelsjöar, med cirka 170 observerade fågelarter. På Säbysjöns västra sida finns en utsikts­kulle över Säby strandäng och på sjöns östra sida finns ett nytt fågeltorn.

Solrosfält i naturreservatet. Till glädje för insekter, fåglar och människor.

Nära många naturupplevelser

I Barkarby har du nära till naturupplevelser i hela Järfälla. Järfälla kommun skyddar stora områden som naturreservat för att värna natur- och kulturmiljö och friluftslivsvärden. Kommunen arbetar aktivt med skötsel av natur- och kulturlandskapet och utvecklar olika anläggningar för friluftsliv. Här finns tips på utflykter och friluftsaktiviteter året runt i Järfälla www.jarfalla.se/upplev

Naturguidningar, grillplatser, vandringsleder

Kommunen har regelbundet avgiftsfria naturguidningar för att locka till att upptäcka den närmaste naturen, eller se nya saker på det invanda promenadstråket. Framöver kommer utbudet av grillplatser att förbättras och vandringsleder att ses över inför ökande besökstryck med den stora inflyttningen. Samarbeten sker också med föreningsliv och andra aktörer för att tillsammans sprida kännedom om de fantastiska natur-, kultur- och friluftsvärden som finns i Järfälla.

Om priset Sveriges friluftskommun

Priset Sveriges Friluftskommun delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening. Syftet är att stimulera och uppmuntra kommunernas arbete med friluftsliv. Sveriges friluftskommun 2021 utgår från en undersökning av arbetet för friluftsliv. Kommunerna svarar på frågor om planering, information, samarbete och aktiviteter. I undersökningen fick Järfälla 29,75 poäng av 32 möjliga.

Senaste inläggen
Translate »