Kategori: Nyhet, B-hjärtat
Näringslivet i Barkarbystaden har tagit fart de senaste åren. Sedan 2019 har antalet nya företag ökat med i genomsnitt 15 procent per år och i april 2023 finns det 542 företag och runt 1 850 arbetsplatser i staden. Här ryms allt från tatueringsstudion Venus Body Art med ett fåtal medarbetare till Lidls nya huvudkontor med plats för flera hundra anställda.

Det är många företag inom byggbranschen som har etablerat sig i Barkarbystaden. Det finns också en början till ett litet vårdkluster, med företag som till exempel Almakliniken. Utbudet av aktörer inom mat och träning har ökat och här hittar vi till exempel den välkända kedjan Oh Poké, Mitt Café, Vår Pizza, välrenommerade Kötthallen, Mitt Gym, Friskis & Svettis och Global Svensk Sport.

Bakom de positiva siffrorna döljer sig också Lidls etablering av huvudkontor och konceptbutik samt öppnandet av Bas Barkarby som lockat många nya företag som till exempel Kungsängens huvudkontor, Allians Revision och Redovisning, Nordea och Stadens Trafikskola.

– Det är glädjande att se att näringslivsutvecklingen i Barkarbystaden har tagit bra fart. Vi kan se att antalet företag med fler anställda ökat. Det är också en större bredd av branscher och en mer stadsmässig mix av företag som tillsammans skapar fler arbetstillfällen, säger Fredrik Persson, näringslivsstrateg på Järfälla kommun.

Blickar vi framåt och ser på hur Barkarby kommer att växa fram till 2030 så kan vi räkna med att det finns runt 12 500 arbetsplatser i den nya staden.

Nytt spännande kontorsläge

I kvarteren närmast den nya tunnelbanan och kollektivtrafikknutpunkten växer ett attraktivt kontorsläge fram för alla typer av tjänsteföretag. Här hittar du allt från flexibla småkontor, studios och co-working till fastigheter för storskaliga kontorsmiljöer. När området står klart ska här finnas minst 10 000 nya arbetsplatser och vara en plats för utveckling, innovation, talang och lärande. Lidl och Kungsängen är två företag som ser potentialen i Barkarby och som flyttat sina huvudkontor hit. Det geografiska läget, kommunikationerna och möjligheten att utforma kontor helt efter sina behov är några av anledningarna till att Barkarby lockar.

Lidl

Lidls 15 000 kvadratmeter stora huvudkontoret har fått miljöcertifieringen Breeam Excellent. Här sitter inledningsvis 400 medarbetare, men det finns det plats att växa till totalt 600 anställda i framtiden. Det nya kontoret är specifikt designat efter Lidls önskemål och behov. Mitt emot det nya huvudkontoret öppnade dessutom Lidl i slutet av 2020 en ny butik som fungerar som testmiljö för att utveckla Lidls butikskoncept. Lidls offensiva utveckling, starka miljötänk och spännande framtidsplaner matchar stadsutvecklingen i Barkarby väldigt bra.

– Vi är väldigt glada över att vara på plats på vårt nya huvudkontor, skräddarsytt efter våra behov. Här kan vi samla hela vår centrala organisation i en och samma byggnad. Det är en viktig milstolpe i vår tillväxt framåt, säger Carl Balcer, fastighetsdirektör på Lidl Sverige.

KungSängen

KungSängen flyttade sitt huvudkontor till Bas Barkarby för att förenkla framtida rekryteringar och fortsätta stärka företagets hållbarhetsinriktning och position på marknaden. Företagets ambition och vilja att hitta miljöcertifierade lokaler till sitt nya huvudkontoret var en viktig faktor för valet av Barkarby och går hand i hand med företagets värdegrund om hållbara material i sina sängar och kringprodukter. Deras nya huvudkontor täcker 400 kvadratmeter, ligger på 14:e våningen och har milsvid utsikt.

– Närheten till Stockholm och goda förbindelser gör att det kommer bli enklare att bjuda in samarbetspartners såsom leverantörer och fastighetsägare samt även underlätta för interna mötestillfällen med kollegor som reser in från övriga landet, säger Gabriella Palmer, expansionschef på KungSängen. Läget ger oss också närhet till vår produktion i Enköping samt till flera av våra butiker.

Senaste inläggen
Translate »