Kategori: B-hjärtat, Event, Nyhet

Måndagen den 21 augusti var det många förväntansfulla elever och föräldrar som nyfiket gick in i den sprillans nya skolbyggnaden för allra första gången. Ålstaskolan med förskola har idag plats för 215 förskolebarn och elever från årskurs ett till tre. När utbyggnaden är helt genomförd kommer skolan att kunna erbjuda verksamhet upp till årskurs 6.

Ålstaskolan är belägen på en vacker plats bredvid naturreservatet, och flera av klassrummen erbjuder en fantastisk vy över både skog och fält. Med lite tur kan man till och med skymta Highland Cattle-korna som betar uppe bland träden.

Utsikt från bildsalen över Västra Järva­fältets natur­reservat.

Ett av klassrummen med långsidan mot naturreservatet.

Tillagningskök och skolgård med flygtema

Med möjligheten att bygga skolan från grunden har vi utgått från aktuell forskning och beprövad erfarenhet när det gäller lokalernas utformning. Byggnaden kommer att vara utrustad med ett eget tillagningskök och matsal, slöjd-, musik- och bildsalar, bibliotek, idrottssal samt en skolgård med flygtema. Huvudbyggnaden tillsammans med större delen av skolgården är i stort sett färdigställda, men gården för både förskolan och skolan kommer successivt att bli helt färdigställda under 2024. Ålstaskolan kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Det innebär att det ställs höga krav på bland annat ljudmiljö och ventilation både i klassrum och i lokalerna.

Ålstaskolans idrottssal. Lägg till märke till de fyra klockhålen som skapar ett härligt ljusinläpp in till salen.

Ett antal konstverk gömmer sig i skolan

Inuti skolan finns det flera spännande detaljer. På en av väggarna har konstnären Oscar Furbacken förstorat upp en bild av en sten från Järvafältet, vilket verkligen ger en känsla av havsbotten. Dessutom har matsalen en alldeles speciell invånare – Ålstaskolans egna lilla husdjur. Genom en liten öppning i väggen kan man kika in på en larv som hälsar barnen välkomna!

Konstnären Oscar Furbacken har skapat en larv som nyfiket tittar fram ur en av matsalens väggar.

En kraftigt förstorad bild av en sten från Järvafältet pryder en av väggarna i förskoledelen.

Läs mer Förskolor och skolor i Barkarby.

Senaste inläggen
Translate »